071- 33 134 50

Chronische pijn

Pijn is een ingewikkeld fenomeen waar we door wetenschappelijk onderzoek steeds meer over te weten komen. Wanneer pijn langdurig bestaat spreken we van chronische pijn. Voorbeelden waarbij er sprake kan zijn van chronische pijn zijn: lage rugklachten, nekklachten, fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Maar chronische pijn kan ook ontstaan ten gevolge van een operatie waarbij de pijn langer dan gebruikelijk bestaat.

 

De processen die chronische pijn veroorzaken zijn anders dan bij acute pijn. Eén van de belangrijkste ontdekkingen in wetenschappelijk onderzoek is dat het zenuwstelsel overgevoeliger wordt naarmate pijn langer aanwezig is. Alsof een alarmsysteem te gevoelig staat afgesteld waardoor het eerder een signaal geeft dan normaal. Het zorgt ervoor dat pijn veel makkelijker tot stand komt en dat ook activiteiten die normaliter geen pijn veroorzaken dat nu wel doen.

 

Tijdens de behandeling wordt onderzoek gedaan om vast te stellen welke mechanismen bij u van invloed zijn en welke factoren de pijn mogelijk in stand houden zodat de behandeling hierop kan worden afgestemd.