071- 33 134 50​

Acupunctuur

 

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het is een oude Chinese methode om ziekten te behandelen middels het zetten van naalden en bestaat al meer dan 2200 jaar. De traditionele Chinese geneeskunde benadert de mens en zijn ziekten anders dan de westerse geneeskunde. Er wordt naast de klacht ook uitgebreid naar de mens als geheel gekeken.

Uitgangspunt in de acupunctuur is de verhouding tussen Yin en Yang. Dit zijn de twee oerkrachten van het leven die ook in ons lichaam werken. Zolang deze twee oerkrachten met elkaar in balans zijn voelen we ons gezond en prettig. Daarnaast wordt er een indeling van klachten gemaakt aan de hand van de vijf elementen. 

De vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water kunnen verbanden aangeven tussen verschijnselen, waar wij als westerlingen geen relatie in zouden herkennen. Het geeft de acupuncturist inzicht in de relatie tussen de klachten en weersinvloeden, voedingsmiddelen, emoties etc.

 

Lees verder
 

Herstel

 
Het herstellen van de balans gebeurt door behandeling van acupunctuurpunten die op de zogenaamde meridianen liggen. Dit zijn energiebanen die via een ingewikkeld stelsel van kanalen in ons lichaam lopen. 

Hoe ziet een behandeling eruit?
Allereerst stelt de acupuncturist allerlei vragen naar factoren die een relatie met de klacht kunnen hebben. Hierna wordt er naar een aantal uiterlijke kenmerken gekeken zoals kleur van het gezicht, transpireren, conditie van de nagels en de lichaamsbouw. Als laatste vindt er de polsdiagnose plaats. Deze is binnen de acupunctuur van groot belang, daar deze wordt gebruikt om de algehele energietoestand van het lichaam te bepalen.

Nadat er een diagnose gesteld is, wordt er een aantal naalden gezet, meestal niet meer dan vijf. Deze blijven ongeveer twintig minuten staan. Bij de behandeling wordt er altijd gebruik gemaakt van steriele naalden, die na gebruik direct worden weggegooid. Een totale behandeling acupunctuur duurt tussen de 30 en 45 minuten.
 

Meer informatie? Bel: 071-3313450